Tarmhälsa och avgiftning

Förra helgen var jag på tre dagars kurs med Helene Kjellin. Det var en riktig djupdykning i tarmhälsa och avgiftning (detox, om man vill använda ett populärt ord).


tarmhälsa
Vi har 1,5 kg bakterier i vår tjocktarm och om vi tar hand om dem och matar dem med det de gillar så gör de massa gott för hela kroppen. Några arter ska vi ha lite färre av och några ska vi har fler av. Tillsammans med näringsämnen som kommer med maten vi äter så producerar bakterierna vitaminer och fettsyror för att bl.a bygga signalsubstanser, t.ex serotonin som gör oss lugna och lyckliga.

Hela tarmsystemet, från munnen till ändtarmen, räknas till utanför kroppen. Det är inte förrän enzymerna har klippt ner maten till minimala molekyler som näringsämnena kan sugas upp ut i blodet och föras in i vår kropp och ge byggnadsmaterial och energi.

Allt som händer i magen är beroende av att vi är i balans, att vi äter rätt grejer och vilar lagom mycket. Vår livsstil påverkar vilka enzymer och bakterier som finns där och i vilken mängd. 

Vissa tungmetaller är goda kompisar med bakterier och parasiter och kan störa en hel massa av de bra sakerna som ska hända inne i tarmen och i blodet.

Helen Kjellin gör prover på avföring och tungmetaller på sina klienter och ger dem program för att balansera upp tarmbakterierna och säkerställa att gifterna kommer ut säkert ur kroppen. Många gifter binder till de dåliga bakterierna och när de dör så flyter de runt i tarmen och kanske tar sig ut i blodet och lagras upp inne i vävnader t.ex i muskler, bindväv och leder.

Man gör hela jobbet själv. Ställer om kosten, äter vissa tillskott, ökar flödet i lymfvätskan och gör allt för att ge vila till lever och njurar. Under en månad, fram till lucia ska jag prova hur de här förändringarna känns i min kropp. Jag har varit mjölfri och sockerfri i 8 år och det är alltid förutsättning nr 1. Mjöl och socker stressar kroppen, förstör tarmväggen, matar de dåliga bakterierna och gör kroppen inflammatorisk överallt. Så det där sitter sitter som en smäck för mig. Resten är rent matnörderi och vill du följa det här projektet så kan du göra det på Instagram på taggen #ylvatestarnaturligdetox.

Du som är omotiverat trött, förstoppad eller lös i magen, har någon tarmsjukdom, hudproblem, värk i leder, problem med sköldkörteln eller misstänker trötta binjurar har en bra anledning att ta sig en funderar på att exprimentera om maten gör skillnad.

Helene har en bra grupp på Facebook där mycket bra tips finns.

Visst är det spännande att man nödvändigtvis inte måste betala 1000-lappar för dyra detoxkurer!

Att tarmbakterierna påverkar olika sjukdomsförlopp är ganska nytt att forska på, men studier kommer med rasande fart. Läs mer här om du är nyfiken:

Bra tarmflora avgörande för överlevnad i cancer

Magmediciner mot sur mage ökar dramatiskt risken för magcancer

Allt mer hänsyn till tarmfloran i forskningen