Lymfmassage

www.lymfhoppet.se kan du läsa mycket om lymfsystemet och söka efter en lymfmassör nära dig (sidan är alldeles ny, och Ylva Masserar är snart sökbar där).

Jag är fascinerad av andning, syresättning och cirkulation – speciellt hur det påverkar kroppen när det inte fungerar. Har jobbat mycket med lymfmassage under senaste året och träffat människor med väldigt varierade symptom på att lymfsystemet är trögt.

Jag är utbildad hos hos Bebe Gransten, Lymfsalongen, och utför lymfmassage enligt hennes metod och hos Anders Lönedal, Coolmind Homeostas, andning, ph-balans och lymfsystem.

SÄTT FART PÅ KROPPENS AVLOPP!

Alla vet att ett blåmärke försvinner – men få vet hur!
De röda blodkropparna som kommit ut i vävnaderna från ett trasigt blodkärl måste städas bort och transporteras tillbaka till blodcirkulationen. Detta sker genom lymfsystemet.

Precis som i alla avloppssystem kan det bli stopp – även i lymfsystemet, kroppens avlopp. Vätskan med slaggprodukter (lymfan) flyter inte på i den takt som behövs, utan skräpet blir kvar i vävnaderna, där de bildar förtätningar och så småningom fettväv med inväxning av bindväv. Det kallas fibroser. Det blir “bullar” som sitter tex på insidan av knäna och celluliter.

I denna förtätade vävnad fastnar ytterligare lymfvätska och slaggprodukter och hela systemet fungerar ännu sämre – en ond cirkel har startat. Inflammation, smärta och sjukdomar uppstår.

Man kan säga att det är som att lämna kvar disksvampen i diskbaljan när du släpper ut vattnet, det rinner sakta och det blir smuts kvar i diskbaljan.

HUR FUNGERAR LYMFMASSAGE?

Lymfsystemet stimuleras med djupandning och lätta tryck och strykningar i lymfflödets riktning. Behandlingen blir därför en blandning av bindvävsmassage, andning, tryck och skakning. Ibland något djupare grepp för att lösa upp fibroserna. Detta är en mycket lugnande behandling, eftersom lymfsystemet fungerar bäst när man är avslappnad! Lymfsystemet stimuleras att arbeta bättre utan att öka blodcirkulationen.

Behandlingen passar alla, men speciellt personer med någon typ av svullnad, smärta, domningar eller trötthetssymptom och man brukar uppleva sig “lätt i kroppen” efter massagen. Varje behandling är 90 minuter och man jobbar igenom hela kroppen där det viktigaste fokuset ligger på att öppna upp vid nyckelbensventilerna, armhålor och magen via diafragman.

Första gången blir massagen väldigt försiktig för att känna av hur mycket just din kropp klarar, sen kan man öka både i tryck och flöde och även ta hjälp av silikonkoppor och kinestejp. Vi går igenom en egenvårdsmassag som du får nerskriven tillsammans med många tips på det du själv kan göra hemma för att hålla igång/få fart på flödet.

Jag gör också en behandling på 120 minuter som är tuffare och passar dig som använder kroppen för träning och motion, vill få fart på immunförsvaret och rensa ut slaggprodukter, t.ex mjölksyra. Massagen startar med att öppna upp flödet i överkroppen och sen jobbas hela kroppens bindväv och muskler igenom med hjälp av mina händer och silikonkoppor.

BOKA LYMFMASSAGE HÄR ›››

KOM MED PÅ WORKSHOP LYMFSYSTEMET

Är du nyfiken på vad lymfsystemet egentligen är, vad det gör i kroppen, vad som händer och hur det känns när det inte fungerar så har jag workshops hela våren.

Detta är en gruppaktivitet där vi går in på djupet i lymfsystemets funktioner. Vi testar hur din andning fungerar just nu och introducerar övningar i olika steg för att få igång och öppna upp cirkulationen. Du få tips på vad du själv kan förändra för att hålla igång flödet.

Tveksam på om det är något för dig? Detta passar alla, men speciellt dig som upplever dig mer svullen än tjock, som inte mår bra av hård träning, är sjuk ofta, har mycket värk i axlar och nacke, känner dig stel och orörlig, har många yttre och inre ärr efter operationer eller inte kan låta bli att stressa och vägra släppa kontrollen.

Ta på dig mjuka kläder och kom hit med öppet sinne. Jag bjuder på te, vatten, frukt och nötter.

Välkommen!

BOKA DIN PLATS HÄR ›››