Maria Åkerberg – svensktillverkad ekologisk hudvård

DEEPSKIN ORGANICS

Deepskin Organics är ett helt nytt koncept. Deepskin är något som fungerar djupt ner i huden och ger all den näring huden behöver. Deepskin Organics betyder att du får de allra bästa kvalitetsprodukter, framtagna på ett rent och vetenskapligt sätt av specialister inom området.

FULLSTÄNDIG INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Sedan starten 1995 har alla produkter från MARIA ÅKERBERG varit fullständigt innehållsdeklarerade. Från 1999 är det lag på enhetlig innehållsdeklaration inom EU. Alla medlemsländer har enats om att ha gemensamma latinska/internationella namn på de många olika ingredienserna. Tyvärr är det fortfarande svårt att tyda vad det egentliga innehållet är i många produkter.

DERMANORD översätter de latinska/internationella namnen till engelska. De finns på produkterna, i katalogen och på hemsidan. DERMANORD vill att du skall veta vad som döljer sig i förpackningen. Symbolen “Hand i öppen bok” används då det inte finns plats för en ingrediensförteckning på förpackningen. I dessa fall finns innehållet listat i katalogen under respektive produkt.

TILLVERKNINGEN SKER I SVERIGE

Hudvårdsprodukter från MARIA ÅKERBERG tillverkas av DERMANORD i Sverige. Höga krav och medvetna inköp har sedan start 1995 lett till noga utvalda odlare och leverantörer från vilka alla råvaror kommer.

Som konsument är man alltid välkommen att vända sig direkt till dem som tillverkar och utvecklar produkterna. De har en nära kontakt med användarna: terapeuter, maskörer/makeup-artister, frisörer, homeopater och privatpersoner.

MILJÖ

Vad du använder för hudvårdsprodukter påverkar inte bara dig själv. Det är svårt för naturen att bryta ner mineralolja. Istället för mineralolja använder MARIA ÅKERBERG flera förnyelsebara växtoljor: kallpressade vegetabiliska och eteriska oljor. Det bidrar till en ökad resurshushållning på jorden.

Ingredienser är ekologiska och många av dem är certifierade, läs mer under Innehåll.

DERMANORD är ansluten till FTI och SGÅ.

Förpackningar är miljövänliga. De är tillverkade av socker och binder därmed fyra gånger mer koldioxid än traditionell plast, tillverkada av mineralolja. Alla förpackningar kan återvinnas.

Alla trycksaker består av miljövänligt papper.

Packtejpen som används är fri från skadliga lösningsmedel.

Banken är miljöcertifierad.

VARIATIONER

Eftersom MARIA ÅKERBERG jobbar med råvaror från växtriket kan doft och utseende på produkterna variera något beroende på skörd. Detta beror på att växterna har haft olika tillgång till vatten, solljus och jordmån. I andra fall – som när det gäller ringblomsextraktet i Hand Cream och Shea Balm – beror det på att blommorna har olika färger. Om man vill få exakt samma färg från gång till gång, krävs det kemiskt/syntetiskt framställda ingredienser.

Produkter från MARIA ÅKERBERG kan ändras något i doft efter att förpackningen har varit öppnad.

KONTROLL AV RÅVAROR OCH SLUTPRODUKTER

Alla ingredienser kontrolleras i laboratorium innan de får lov att användas i produkterna. Slutprodukterna testas i laboratorium och på människor.

HÅLLBARHET/DATUMMÄRKNING

Produkterna är datummärkta – månad först och år sist – om hållbarheten är under tre år. Datumet gäller oöppnad förpackning. Alla cremer bör förbrukas inom sex månader efter öppnande.

Symbolen ”Öppen burk” (PAO, Period After Opening) anger hållbarhet efter öppnandet. Gäller produkter med hållbarhet längre än 30 månader.

SYNTETISKA INGREDIENSER

DERMANORD använder inte syntetiskt förtjockningsmedel, som till exempel carbomer, eftersom de är svåra för naturen att bryta ner. Xantangum är ett sundare alternativ.

Syntetisk olja används inte heller, till exempel siliconer, då de misstänks vara bioackumulatorer. Siliconer kan bilda formaldehyd vid nedbrytning, därför innehåller produkter från MARIA ÅKERBERG vegetabilisk olja.

KONSERVERINGSMEDEL

MARIA ÅKERBERG använder endast naturliga alternativ så som vitaminer och eteriska oljor för att förlänga hållbarheten på produkterna.

ANIMALISKA INGREDIENSER

Inte i produkter från MARIA ÅKERBERG, men i ett stort antal hudvårdsprodukter ingår det glycerin och collagen som tas från slakteriavfall. Det är oftast omöjligt att se i en ingrediensförteckning om det finns råvaror som tillverkats av slakteriavfall.

Om man inte lägger någon etisk aspekt på det så har huden egentligen ingenting emot animaliska ingredienser, men MARIA ÅKERBERG ser ingen anledning att använda sådana eftersom det finns bättre vegetabiliska alternativ, bland annat glycerin utvunnet ur rapsolja. Vegetabiliska alternativ ger dessutom BSE-säkerhet (galna kosjukan).

Bivax används bland annat i Hand Cream, Lip Care, Face Balm, Baby Care, Face Protection, Blueberry Seed Mask, Moulding Cream och Mascara. Läs innehållsdeklarationen.

DJURTESTER

Numera är det förbud mot djurtester på slutprodukter och därmed ses det som irrelevant information att skriva ut det på förpackningarna. DERMANORD eller leverantörer av olika ingredienser har aldrig testat varken enskilda ingredienser eller färdiga produkter på djur. Inga råvaror som kommer från djur används. I stort sett alla hudvårdsprodukter innehåller annars råvaror från djur utan att man kan utläsa det på förpackningen. Många råvaror utvinns ur slakteriavfall. Använder du produkter från MARIA ÅKERBERG kan du känna dig trygg med att de inte innehåller råvaror som varken är testade på djur eller kommer från slakteriavfall.

Allergitestade produkter innebär att de är testade på djur.

Produkter från MARIA ÅKERBERG är inte allergitestade och vi säljer inte till Kina.

GMO-FRITT

MARIA ÅKERBERG använder enbart råvaror som inte är genförändrade.