Lindra din smärta med rätt mat!

Smärta2_februari

Va! Hur fungerar det?

Du stoppar något i munnen minst tre gånger om dagen. Det du äter ska tillföra all näring som kroppens celler behöver för att bygga upp, reparera och underhålla alla funktioner i din fantastiska kropp. Många näringsämnen bygger kroppen av sig själv men vissa måste vi äta för att få tillgång till. Två av dessa är fettsyrorna omega-3 och omega-6. De är essentiella, vilket betyder att kroppen inte kan bygga dem själv, de är livsnödvändiga – och de måste ätas.

Vad gör just de här fettsyrorna i kroppen då?

Inuti kroppen byggs de om till olika sorters superhormon som reglerar många viktiga funktioner.

Omega-3 är antiinflammatoriskt och ökar toleransen på värk. Men det sänker också blodtrycket, ökar immunförsvaret, gör kärlen smidiga, hämmar celltillväxten, vidgar luftrör och kärl, fungerar blodförtunnande, minskar risken för blodproppsbildning och ökar syresättningen till kroppens alla olika delar. Hjärnan behöver omega-3 för att fungera normalt.

Omega-6 gör motsatsen…ökar de inflammatoriska processerna och upplevelsen av smärta. Det skapar högt blodtryck, stela blodkärl och tjockt blod och försämrar immunsystemet. Omega-6 i för stora mängder luckrar också upp vårt kollagen som är ett fiberprotein som finns i vår hud, skelettben, senor och blodkärlsväggar för att ge struktur och stadga och skapa ett skydd mot påfrestningar.

Balansen är viktig

Det är viktigt att omega-3 och omega-6 är balanserade i förhållande till varandra och flesta äter idag mat som innehåller allt för mycket omega-6. Omega-6 är inte bara dåligt. Det behövs t.ex också i liten mängd för att skapa inflammatoriska reaktioner, ett sätt för kroppen att försvara sig mot bakterier, virus och vävnadsskador. Men många lider av värk och inflammationer helt utan synbar anledning. Då kan det vara smart att justera balansen mellan fettsyrorna, alltså minska omega-6 och öka omega-3, för att känna om detta dämpar din smärta.

Så hur äter man för att få bra balans mellan fettsyrorna?

Mat med omega-3 finns i fet fisk som lax, makrill, ål, sill, strömming och i skaldjur. En mindre mängd finns också i gräsbetat nötkött och ekologiska ägg. Äter du inte detta 4-5 gånger i veckan så ta ett tillskott som finns i både flytande form eller i kapslar. Köper du kapslar är det viktigt att du delar sönder en kapsel när du öppnar burken och kontrollera så inte fettsyran är härsken. De här fettsyrorna härsknar lätt i värme och ljus och skadar då kroppen istället.

Mat med omega-6 som du inte ska äta finns i margarin, färdigmat, charkprodukter, oljor (matolja, majsolja, sojaolja, solrosolja), bacon, friterad mat och spannmål.

Om du vill försöka nå upp till en tillfredställande nivå på omega-3 så kan du förvänta dig att känna en förbättring i kroppen efter 2-3 månader. Det tar ett tag innan nivåerna är normaliserade och kroppen har hunnit bygga om och renovera upp alla delar till optimal funktion. Du kan testa sammansättningen av fettsyrorna i ditt blod genom ett enkelt testkit som du utför i ditt eget hem för att sedan skickas till ett labb i Tyskland för analys.

Flera sätt som ger smärtlindring

När du har ont under lång tid så ökar din upplevelse av smärtan och därmed har du ett ständigt påslag av olika stresshormoner. Du ska alltid sträva efter smärtlindring, givetvis helst på naturlig väg. Att öka nivån av omega-3 kan vara ett sätt att minska din upplevda smärta, och det finns flera sätt.

Beröring (t.ex massage), svag elektronisk stimulering (t.ex tens), akupunktur, spikmatta och träning frigör allihop smärtlindrande hormoner eller ”stänger dörrar” som hindrar smärtsignalen att ta sig in i det centrala nervsystemet. Och glöm inte bort att tankens kraft är stor, så en positiv och optimistisk inställning till livet lindrar också smärta.

Och, viktigast av allt – förutsättningen för att näringen du äter ska nå ut i blodbanan och göra nytta i cellerna är att din tarmslemhinna är i bra kondition, att det finns en bra bakterieflora där och att du hittar tid för verklig avkoppling. Annars gå alla nyttigheter du äter bara rakt genom kroppen och ut i toaletten.Gnisselzonen

Fråga mig gärna mer om detta nästa gång du kommer på behandling. Är du nyfiken och vill läsa mer om hur du får en optimal balans och känna dig frisk vill jag tipsa om en väldigt lättläst bok av Anna Hallén som kom ut i höstas, ”Gnisselzonen” som du kan köpa här t.ex. eller så köper du en av mig. Jag har några ex som jag säljer för 150 kr styck.